Watch out! 8 of these Android applications turned out secretly stealing your data!

CreativaImages

Illustration of smartphone data thief

HAI-Online.com –  Although we have many positive impacts, we as humans must be smart in utilizing technology, one of them when using a smartphone.

For example, when using a smartphone, especially Android, we often install any application through the Google Play Store without paying attention to the details in detail.

Even when it has been installed and a notification appears regarding the permission to use the application (app permissions), it is not uncommon for us to just press ‘ok’ without paying attention to what is written there, right?

Without realizing it, it turns out that the gap is then used by naughty developers to steal personal data from its users.

Just like the latest findings recently obtained by one of the application analysis firms from Idaho, United States named Kochava.

Uniquely, the perpetrators of data theft are not random hackers operating from basements, but large-scale companies.

“This fraud is committed by large-scale companies, not random hackers operating from the basement,” explained Kochava Head of Client Analytics, Grant Simmons, as reported by HAI from  Kompas.com .

Reporting from  BuzzFeed , there are seven applications by Cheetah Mobile, a Chinese company that was listed as a public company last year on the New York Stock Exchange, which turned out to secretly steal user data.

The seven applications indicated stealing user data include Clean Master, Security Master, 3D CM Launcher, Battery Doctor, Cheetah Keyboard, CM Locker, and also CM File Manager.

In addition to the seven applications above, there is also Kika Keyboard made by Kika Tech, a Chinese company in Silicon Valley that received funding from China Mobile in 2016, which is known to also commit similar fraud.

These Cheetah Mobile and Kika Tech-made applications exploit  app permissions  from users who will then record text typing and also monitor application download activities.

As a result, the smartphone battery and internet data from its users will run out quickly due to transactions that occur in the system without their knowledge.

Oh, so horrified, bro, for those of you who have 8 smartphone applications above, just  uninstall it right  now! (*)

Comment

Princess Stage
17 days ago
It’s dangerous !! Alhamdulillah, it’s not installed & use it all again … thank you for the info share

To Handsome
16 days ago
I used to be suspicious of this CM application … …

Saifu Rahman
16 days ago
Why is this application not deleted by the Ministry of Communication and Information if there is a data search?

Tuti Aditama
17 days ago
Hmmm I have to uninstall it

Joe-Kowdok
15 days ago
From the very beginning I didn’t like CM … it seemed suspicious, because every install of the permissions is weird … it’s not reasonable, usually if it’s already out of logic … don’t uninstall immediately

simiskin
17 days ago
Sy, the cellphone was damaged because of using a clean master.

Anas Rafiuddin
15 days ago
Thank God my cellphone is safe from the application

Iin Erlina
17 days ago
Thank God all the applications don’t exist … safe !!

2019 New President
16 days ago
Chinese company

Manahan
2 days ago
Let’s cultivate it just like that ….
quoted from hai online.com
*Ind.translt ——————-

Awas! 8 Aplikasi Android Ini Ternyata Diam-Diam Mencuri Data kamu Lho!

CreativaImages

Ilustrasi pencuri data smartphone

HAI-Online.com – Meskipun memberikan banyak dampak positif, kita sebagai manusia harus pintar-pintar dalam memanfaatkan teknologi, salah satunya ketika menggunakan smartphone.

Sebagai contoh, ketika menggunakan smartphone, khususnya Android, kita sering menginstall sembarang aplikasi melalui Google Play Store tanpa memperhatikan seluk beluknya dengan detail.

Bahkan ketika sudah terinstall dan muncul notifikasi mengenai izin penggunaan aplikasi (app permission), nggak jarang juga tuh kita asal pencet ‘ok’ aja tanpa memperhatikan apa yang tertulis di sana, bener nggak?

Tanpa disadari, ternyata celah itulah yang kemudian dimanfaatkan oleh developer-developer nakal untuk mencuri data-data pribadi dari para penggunanya.

Sama seperti temuan teranyar yang baru-baru ini didapatkan oleh salah satu firma analisis aplikasi asal Idaho, Amerika Serikat bernama Kochava.

Uniknya lagi, pelaku pencurian data ini bukanlah peretas random yang beroperasi dari basement, melainkan perusahaan-perusahaan berskala besar.

“Kecurangan ini dilakukan perusahaan-perusahaan berskala besar, bukan peretas random yang beroperasi dari basement,” terang Head of Client Analytics Kochava, Grant Simmons seperti yang dilansir HAI dari Kompas.com.

Dilansir dari BuzzFeed, ada tujuh aplikasi garapan Cheetah Mobile, perusahaan China yang tahun lalu terdaftar sebagai perusahaan publik di bursa New York Stock Exchange, yang ternyata diam-diam mencuri data penggunanya.

Ketujuh aplikasi yang terindikasi mencuri data pengguna tersebut di antaranya Clean Master, Security Master, CM Launcher 3D, Battery Doctor, Cheetah Keyboard, CM Locker, dan juga CM File Manager.

Selain ketujuh aplikasi di atas, ada juga Kika Keyboard buatan Kika Tech, perusahaan China di Silicon Valley yang mendapat pendanaan dari China Mobile pada 2016, yang diketahui juga melakukan kecurangan serupa.

Aplikasi-aplikasi bikinan Cheetah Mobile dan Kika Tech ini mengeksploitasi app permission dari pengguna yang kemudian akan merekam pengetikan teks dan juga memantau aktivitas download aplikasi.

Dampaknya, baterai smartphone dan data internet dari penggunanya akan cepat habis karena adanya transaksi yang terjadi dalam sistem tanpa sepengetahuan mereka.

Waduh ngeri juga ya sob, buat kalian yang smartphone-nya ada 8 aplikasi di atas langsung aja deh uninstall mulai sekarang! (*)

Komentar


Putri Panggung
17 hari yang lalu
Sungguh membahayakan!! Alhamdulillah sudah tidak pasang& pake semua itu lagi.. terima kasih atas share infonya🙏👍

Aan Handsome
16 hari yang lalu
Wmang dr dulu ane dah curiga ame tuh aplikasi CM ini itu … 🙄🤔😬😠

Saifu Rahman
16 hari yang lalu
Kenapa aplikasi ini tidak di hapus sama kementerian Kominfo kalau ada pencarian data?

Tuti Aditama
17 hari yang lalu
Hmmm prlu d uninstall deh

Joe-Kowdok
15 hari yang lalu
Sejak awal saya emang gk suka CM.. terkesan mencurigakan, karna setiap instal permissionnya aneh2.. gk sewajarnya, biasany kalo udah diluar logika.. langsung tak uninstal

simiskin
17 hari yang lalu
Sy pernah hp rusak krn pake clean master.

Anas Rafiuddin
15 hari yang lalu
Alhamdulilah Hp Saya Aman Dari aplikasi ituh

Iin Erlina
17 hari yang lalu
Alhamdulilah semua aplikasi itu gak ada…aman !!

2019 Presiden Baru
16 hari yang lalu
Perusahaan China

Manahan
2 hari yang lalu
Mari kita budayakan.manual aja….